WABCO: A ZF-Csoport új tagja

A WABCO, svájci székhelyű amerikai vállalat, 2020. május 29. óta a ZF csoport tagja.

A korábban független társaság a ZF újonnan létrehozott haszongépjármű-vezérlő rendszerek részlegébe olvadt be. Ugyan mindkét cég a haszongépjármű-alkatrészek piacán tevékenykedik, egymást tökéletesen kiegészítő termékek gyártásával foglalkoznak. Míg a ZF középpontjában mind a személy-, mind a haszongépjárművek esetében a kormányzás, az alváz és a hajtóművek (pl. a sebességváltó rendszerek) állnak, addig a WABCO a fékekre és a haszongépjárművek aktív biztonsági rendszereire összpontosít.

 

A ZF - WABCO együttműködés pillanatképekben: 

  • Az első integrált automatizált kézi sebességváltó a ZF és a WABCO együttműködésével 25 évvel ezelőtt jött létre.
automatizált kézi sebességváltó
Az első integrált automatizált kézi sebességváltó

 

  • A WABCO fejlesztői partnert keresett egy pneumatikus tengelykapcsolóhoz, és ezt a ZF-ben találta meg. A gyártás 2008-ban kezdődött, és mind a mai napig több haszongépjármű-gyártó kínálja ügyfeleinek a leválasztandó kompresszor tengelykapcsolóját, amely a WABCO és a ZF alkatrészeit tartalmazza.
légkompresszor tengelykapcsolója
Légkompresszor tengelykapcsolója

 

  • A CDC egy elektronikusan vezérelt csillapító rendszer haszongépjárművek számára, amely 1997-ben került sorozatgyártásba. Nem csak a rakományt és az útfelületet védi, hanem jelentősen hozzájárul a kényelemhez és a biztonsághoz is. A ZF gyártja a rezgéscsillapítót, a WABCO a vezérlést.
CDC
CDC (folyamatos csillapítás-vezérlés)

 

  • A CALM egy a ZF és a WABCO által a légrugós vezetőfülkékhez közösen kifejlesztett rezgéscsillapító modul neve. A WABCO szelepegységgel járul hozzá a hengercsőhöz, a ZF a rezgéscsillapítóval. A CALM 2002-ben került sorozatgyártásba, és ma is sikeres termék.
CALM
CALM (rezgéscsillapító modul)

 

  • 2016-ban a mérnökök beépítették a WABCO Evasive Maneuver Assist-jét (kikerülő manőverasszisztensét) a ZF Innovation Truck-ba. Ez egy olyan rendszer, amely segíti a tehergépkocsi vezetőjét abban, hogy forgalmi dugó esetén elkerülje a hátsó ütközéseket.
EMA
EMA (kikerülő manőverasszisztens)

 

A WABCO átvétele befejeződött, jelenleg a ZF csoporthoz tartozik. A WABCO felvásárlásának köszönhetően a ZF egyedülálló rendszermegoldásokat és szolgáltatásokat tud nyújtani a gyártók és flották számára szerte a világon.