BUSWORLD EUROPE 2019

Idén először került Brüsszelben megrendezésre az év legnagyobb autóbuszos eseménye, a Busworld 2019 kiállítás 2019. október 18. és 23. között.

A hatalmas kiállítási területet több száz kiállító és több, mint százezer látogató kereste fel. A könnyebb megközelítés és közlekedés érdekében a szervezők a Busworld belépőjegy mellé (a kiállítás ideje alatt) ingyenes tömegközlekedést is biztosítottak.

Busworld logo

 

A Protruck Kft. látogatóként volt jelen a kiállításon.

A ZF impozáns standján számos újdonságot láthattunk, többek között az automata Ecolife váltó új generációját, az Ecolife 2-t, mely a fejlesztéseknek köszönhetően akár 3%-kal kisebb üzemanyagfogyasztást biztosít elődjéhez képest, tömege akár 20 kg-mal kevesebb, és hűtését is optimalizálták a kopás csökkentése érdekében. Autóbuszokba történő beépítése már a jövő évtől megkezdődhet!

zf-stand2
ZF a Busworld 2019 kiállításon
Ecolife 2.
Ecolife 2.

 

Büszkeséggel tölt el minket, hogy a Busworld kiállítás előestéjén, október 17-én, innovációs díjat nyert a ZF a buszok hajtására kínált CeTrax központi villanymotorjával. A két évvel ezelőtt bemutatott villanymotor különlegessége, hogy könnyedén beilleszthető hagyományos felépítésű hajtásláncokba akár új járművek esetén, akár utólagos átalakítások során. Így a gyártók és az üzemeltetők rugalmasan reagálhatnak a piaci igényekre és a jogszabályi előírásokra.

ZF díjátadás

Dr. Andreas Grossl (jobbra), a ZF autóbuszok tengely- és sebességváltórendszereinek
vezetője átveszi az Innovációs Díjat

 

Nem ez az egyetlen kitüntetés, melyet a ZF az elektromos buszhajtások területén ebben az évben elnyert. Februárban a berlini Elekbu szakvásár környezetvédelmi díját vehette át az AxTrax AVE elektromos portáltengelyével.

CeTrax és AxTrax AVE

CeTrax központi villanymotor és AxTrax AVE kerékagymotoros hajtott portáltengely

 

A Busworld kiállításon mindkét díjnyertes terméket megtekinthette a nagyközönség, az elektromos hajtású autóbuszokhoz kínált CeTrax központi villanymotort, és az AxTrax AVE kerékagymotoros hajtott portáltengelyt.

A kiállítással kapcsolatban azonban érdekes tapasztalat, hogy a két évvel ezelőtti rendezvényhez képest szinte teljesen eltűntek a hidrid hajtású járművek, helyettük inkább a teljesen elektromos, gázüzemű vagy üzemanyagcellás autóbuszokat csodálhattuk meg. 

Az a cél, mely a mai napig az olcsó, de kényelmes, gyors, de alacsony fogyasztású, minimális karbantartási költségű és környezetbarát tömeg- és távolsági közlekedést irányozza elő, még nem valósult meg.

48975384128_ac0cd30750_b

A következő Busworld szakkiállítás ismét két év múlva, 2021. október 8-án nyitja meg kapuit Brüsszelben.